{menu:'
3 - 2010-06-13, attila0106
Ha jól tudom, az áll a a dolog hátterében, hogy ezt a csárdást Kálmán a Kiskirályba írta, majd "Jaj, Mamám!" címmel beletette a Csárdáskirálynő bécsi bemutatójába. Aztán amikor 1916-ban áthozták Budapestre, a Király Színházba, snassz lett volna, ha már ismert csárdás került volna bele, így utólag kicserélték az akkor e célból frissen írt "Hajmási Péter, Hajmási Pál"-ra. Ezért van, hogy a korabeli német kottában "Jaj, Mamám!" van (ez a német címe :) ), "Hajmási Péter" nincs. Később persze már a magyar előadásokban is elő-előfordult a "Húzzad csak kivilágos virradatig". A híres 1954-es felújításba Szinetár nem tette bele, de az 1971-es filmváltozatban például benne van.
Összefoglalva tehát a magyar Csárdáskirálynőnek igazából nem része ez a csárdás, az osztráknak viszont igen. Ugyanakkor némely magyar előadásban is előfordul.
2 - 2010-05-05, mkurutz
Köszönjük az észrevételt! Valóban ez a szerzemény a Csárdáskirálynőből ismert, azonban először Kálmán egyik kevéssé ismert operettjében, a Kiskirály címűben hangzott el, egy évvel korábban.
1 - 2010-04-30, Bubu Kismackó
Erre a címre a keresők a Csárdáskirálynő címet adják. Abban is benne van?
',next:0,prev:0,last:0,page:0,total:3}